• Jachthaven Katwijk foto

Mag je gaan varen met Pasen?

10 april 2020

Mag je gaan varen met Pasen?

Prachtig weer tijdens het Paasweekend. Mag je gaan varen?

Het advies en de dringende oproep van de overheid is: blijf zoveel mogelijk thuis. Dat betekent dus: niet gaan varen. Mocht je toch gaan varen, om bijvoorbeeld de boot van de winterstalling naar de thuishaven te brengen? Dan kan dit op eigen verantwoordelijkheid en met de (morele) oproep achter de maatregelen. Houd afstand, geen groepsgebeuren en vermijd contact. Let daarnaast goed op de landelijke, regionale en lokale regels.

Praktisch betekent dit dat varen alleen nog mogelijk is als individu of met het gezin/huisgenoten. Blijf zoveel mogelijk thuis, maar een frisse neus (op het water) halen kan dus. Kies daarvoor een rustige vaarroute of vaargebied, zodat je geen ophopingen van vaarverkeer krijgt. Zorg daarnaast voor een goede reisvoorbereiding!

Veel havens zijn dicht en in het hele land zijn de sanitaire voorzieningen op havens en recreatiegebieden gesloten. De gemeente Katwijk heeft besloten tot een algeheel verbod op verblijfsrecreatie op campings, recreatieparken en jachthavens.

In veel havens is het ook al niet meer toegestaan om naar je boot te gaan voor onderhoud. Houd u zich aub aan de afgesproken maatregelen, dan blijft het als huurder van een box in Jachthaven Katwijk mogelijk om nog naar uw boot te gaan.

Bruggen en sluizen
Veel bruggen en sluizen en draaien nog volgens de winterbediening. Let erop dat sommige bruggen en sluizen helemaal niet meer bediend worden om het recreatief varen te ontmoedigen. In Noord- Holland houdt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de bruggen en sluizen dicht. Bij een open brug of sluis is er ook gevaar dat voetgangers en fietsers niet voldoende afstand houden, aldus het waterschap. De Santlaanbrug en de Joop van der Heijdenbrug draaien op winterbediening. U moet een uur van tevoren bellen voor een opening.

Bekijk daarom voor actuele berichtgeving altijd vaarweginformatie.nl, houd de reguliere berichten van de gemeente en/of veiligheidsregio waar je gaat varen aan en/of neem vooraf contact op met de jachthaven voor de meest recente informatie. Diverse verenigings- en jachthavens hebben namelijk de deuren gesloten.

Bron: artikel van Koninklijke Watersportverbond »

Eerdere berichten